De Brits Korthaar

De Brits Korthaar is in relatief korte tijd uitgegroeid tot één van de meest populaire kattenrassen! Hij wordt ook vaak “Teddybeer” genoemd door zijn aanbidders. Met zijn vriendelijke en aaibaar voorkomen steelt hij dan ook het hart van menigeen.

dscn0121De Brits Korthaar is ontstaan door kruisingen van de Europese Korthaar met de langharige Pers. Vanaf 1982 werden de kortharen die onstonden uit deze kruisingen Brits Kortharen genoemd.

De Brits Korthaar is een ongecompliceerd, vriendelijk  ras met een evenwichtig en aanhankelijk karakter.


Met andere woorden een fantastische kat met een hoge aaibaarheidsfactor en een gouden karakter! Ze houden van gezelschap en gezelligheid en kunnen uren lang zoet zijn met hun speeltje.

Er zijn veel variëteiten in kleuren en patronen.
De Blauwe Brits Korthaar is één van de bekenste (denk aan de kat in de Sheba reclames) en ook de Silver Tabby is erg bekend, het “whiskas-katje”.

De erkende kleuren en patronen zijn:

Effen kleuren:
Zwart, Blauw, Chocolate, Lilac, Wit, Creme, Rood, Cinnamon en Fawn.

Gemengde kleuren:
Schildpad (Torti), Particolor (met witte vlekken), Smoke, Zilver shaded, Golden shaded, Colourpoints.

Patronen:
Tabby (blotched/mackerel/spotted).

De Rasstandaard van de Brits Korthaar:
De Brits Korthaar is een compacte evenwichtig gebouwde en krachtige kat. Hij heeft een stevig en gespierd lichaam met een brede borst, stevige rechte korte poten met ronde voeten.

Kop:
De kop van de Brits Korthaar is rond met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur. De kop moet op een korte,  dikke, stevige nek gedragen worden.

Neus:
De neus zelf moet kort, breed en recht zijn, zonder een stop (zoals bij de pers/exotic)

Kin:
Een volle, stevige, brede kin met een sluitend gebit. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn.

Oren:
Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde (oortopjes), zodaning uit elkaar geplaats dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van de oren moeten goed behaard zijn, de binnenkant niet zo veel.

Ogen:
Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar geplaatst.

Lichaam:
Middelgroot tot groot compact lichaam met een rechte rug. Diepe borst en laag op de poten. De romp even massief als de schouders.

Staart:
Dik aan de aanzet, gemiddelde lengte en afgeronde top.

Poten en voeten:
Poten zijn kort, recht en stevig met ronde voeten.

Vacht:
Een korte, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. De vacht moet ‘crisp’ aanvoelen en mag niet te lang en te zacht aanvoelen.