Prijzen

“Wat kost een kat bij jullie? m.v.g.”

Met enige regelmaat ontvangen wij een mailtje met bovenstaande tekst van mensen die geïnteresseerd zijn in een kitten.

Onze kittenprijs is € 675,- per kitten. Uitzonderingen daargelaten, dit i.v.m. de door ons gemaakt combinatie van kater en poes, kampioen, internationaal kampioen etc. en uitdekking kan deze prijs enigszins variëren.

Wanneer wij een mail van iemand ontvangen met daarin alleen de vraag naar de prijs van een kitten, zonder enige informatie over zichzelf zullen wij deze niet beantwoorden.

Bij het onderhandelen over een kittenprijs krijgen wij het gevoel dat men ook gaat bezuinigen op het voedsel en/of dierenarts kosten. Een kitten is een levend wezen en niet een ding waar je op af kunt dingen..

Wij zijn een Cattery die het leuk vindt om Britten te fokken, we doen het voor ons plezier en met veel liefde en zijn zeker niet afhankelijk van de gelden die onze kittens “opbrengen”.

Op het moment dat wij geld gaan verdienen aan onze Cattery, stoppen wij direct met fokken, want dat wil dus zeggen dat wij niet meer op de erfelijke ziektes testen en onze katten te min doen.

Het is voor ons een grote hobby en een hobby mag geld kosten.

Het hierboven geschreven komt mogelijkerwijs hard over, maar een kittenkoper met echte liefde voor een Brit en verstand van zaken over de Brits Korthaar weet exact wat wij hiermee proberen duidelijk te maken.

Hieronder een lijstje van vragen die potentiële kittenkopers aan ons stelden, en een summiere berekening hoe wij aan onze kittenprijs komen.

Enkele veel gehoorde kreten van mensen:

“Zo duur!!!” Daarom deze lijst zodat u kunt zien waarom er deze prijs gevraagd wordt.

“Kan er niet wat van af?” Nee, dat kan niet als je een cattery verantwoord in stand wil houden.

“Wat kost het dan als ik er twee neem?” 2 keer onze kittenprijs.

“Ik hoef niet persé een stamboom  – Een stamboom kost €15,- . Een stamboom geeft u een inzicht of er inteelt in voorkomt, of alles op de juiste wijze is afgewikkeld, dat de fokker is aangesloten bij een erkende vereniging en dat moederpoes niet meer nestjes heeft gekregen in een periode dan is toegestaan. Is dat laatste het geval, dan worden er geen stambomen uitgegeven. Een zwangerschap, geboorte en opvoeding van kittens vergt veel van een poezenlichaam. U kunt zich voorstellen dat teveel nestjes weerslag zal hebben op de conditie van de moederpoes en daarmee ook de conditie van het kitten. Wanneer u een raskitten zonder papieren koopt, heeft u dus geen enkele garantie hoeveel nestjes de moederpoes al heeft gehad de afgelopen periode.

“Op sites als Marktplaats worden kittens regelmatig aangeboden voor 350.00 euro of minder!”
– Het laat zich raden waarom. Een raskitten met papieren, dat van een goede fokker komt, heeft ouders welke zijn getest op besmettelijke en erfelijke ziekten welke bekend staan voor te komen bij het ras. Zodat u weet dat er alle mogelijke is gedaan om u een gezond kitten te overdragen. Ook is een raskitten van een goede fokker gechipt en krijgt u bij overdracht van het kitten de geplastificeerde stamboom van het kitten en wordt het eigendomsbewijs op uw naam geschreven.

Wij proberen gezonde en sociale kittens groot te brengen die een lang en gelukkig leven kunnen krijgen. De mensen die hun katers en poezen niet testen zijn in onze optiek niet sociaal bezig en beschouwen hun poezen als broedmachines.

Een fokker die verantwoordt ten opzichte van zijn dieren en nieuwe kitteneigenaren bezig is zal onderstaande lijst moeten afwerken.

Hier een lijst van kosten hoe wij aan onze kitten-prijs komen:

Aanschaf van een fokpoes 700,-
Snaptest (Aids/Leukemie) 55,-
Bloedgroepbepaling 40,-
HCM (jaarlijks) 140,-
PKD test (eenmalig) 90,-
Lidmaatschap verenigingen 80,-
Dekgeld kater 350,-
Poes halen en brengen voor dekking (benzine) 65,-
Stambomen + overschrijvingsformulieren* 15,-
Controle door dierenarts na bevalling en pythonspuit 75,-
Eerste enting kittens & chip* 70,-
Tweede enting kittens* 30,-
Ontwormen moeder en kittens 80,-
Kattenbakvulling  moeder en kittens 75,-
Voer moederpoes tijdens zwangerschap en zoogperiode t/m 4 weken 200,-
Voer voor moeder en kittens na 4 weken 350,-

De onkosten zijn gebaseerd op een nest van 4 kittens. Naarmate er meer kittens geboren worden stijgen de onkosten per kitten met het bedrag van de * gemerkte onkosten. Verschillende onkosten zijn niet in deze berekening opgenomen daar deze over het totaal aantal katten worden verdeeld in de cattery en dat is niet te berekenen. Mochten zich er binnen het nest complicaties voordoen, zijn wij de eerste die bij de dierenarts staan. Ook deze kosten zijn niet van invloed op de prijs van het kitten!